Academie: aanbod voor scholen, organisaties en bedrijven

Academie menu

Bij amba-amba kan je al meer dan 10 jaar voor professionele bijscholingen op verplaatsing of in ons centrum

Aanraken, je raakt me

 • Voor kinderen van 5 tot 12 (in sessies of tijdens sportdagen)
 • Voor jongeren en studenten in sociale studierichtingen
 • Als pedagogische studiedag (ook halve dagen)

Kinderen bij wie de huid onvoldoende wordt aangeraakt, groeien slechter, zijn vaker ziek, leren slechter, hebben weinig lichaamsbesef, zijn minder sociaal en communiceren moeizaam. Zonder gezonde aanrakingservaringen leren kinderen hun grenzen niet kennen en goed van fout te onderscheiden. Voldoende aangeraakte kinderen leren ook beter. Naast het waarom is er ook aandacht voor hoe je bij kinderen onderling van jongs af aan aanrakingen kunt stimuleren en hoe je in uiteenlopende groepen onderling masseren kunt introduceren en bevorderen. Onderlinge kindermassage geeft kinderen de mogelijkheid om de eenheid met elkaar te ervaren, om emoties te delen, om voor jezelf en elkaar te zorgen. Stress in de groep neemt af, het gezamenlijke leervermogen neemt toe, de kinderen zijn minder agressief.
In Zweden zegt men: "Kinderen die elkaar masseren, slaan elkaar niet."

Yoga met kind

 • Voor kinderen vanaf 5 jaar met een volwassene
 • Als kennismaking voor ouders en kinderen met kinderyoga
 • Verbindende sessie om eens ‘echt’ tijd te maken voor mekaar

In een samenleving met een ononderbroken stroom aan prikkels is yoga een prima manier voor je kind om tot rust te komen.. Als je de oefeningen dan ook nog eens samen doet, wordt jullie onderlinge verbondenheid verstrekt.

Tijdsdruk, de stress van het dagelijkse leven kunnen de van nature  speelse en levendige relatie tussen ouder en kind grondig verstoren.

Bij yoga met je kind mag je je als ouder weer kind voelen en kan je kind zich hierin herkennen.

De sleutel tot ont-moeting ligt bij de eenvoud en de herkenbaarheid van de oefeningen die we spelenderwijs aanbieden.  Hoe speels ook, kinderyoga berust op de belangrijkste onderdelen van de grote mensen yoga en zo leren kinderen gaandeweg om ook bewust stil te zijn en te focussen.

Samen yoga doen, niet alleen naast elkaar, maar ook met elkaar en zo dichter naar elkaar…

Yoga voor jongeren

 • Voor jongeren van 13 tot 18  (in sessies, of voor sportdagen, stages)
 • Als pedagogische studiedag (ook halve dagen) als verdieping op basis kinderyoga
 • Bij voldoende interesse mogelijk als aanbod ouder-kind
 • NIEUW: traject derde graad: hoe omgaan met stress: info sessie + 5 avonden

Jongeren maken enorme intense veranderingen door. Zowel fysiek als emotioneel. Tieners kunnen zich ook gespannen voelen en staan vaak onder druk. De fysieke uitdaging van yoga biedt hen een manier om met de veranderingen in hun lichaam om te gaan, zelfvertrouwen op te bouwen en zich te leren concentreren. Dit bewustwordingsproces in eigenheid maakt dat de tiener na verloop van tijd zelfverzekerder en stabieler wordt. We gaan op zoek naar een rustpunt in onszelf. Bij veel sportvormen ben je al goed bezig en kun je een goede manier vinden om fysiek te ontspannen, maar je geest is en blijft actief. Belangrijk voor pubers is dat ze leren hoe ze spanning om kunnen zetten in ontspanning. Wanneer jongeren een stukje bewustzijn krijgen in wat er in het lichaam gebeurd bij spanning kunnen ze het verschil gaan voelen.

Yoga is voor elke leeftijd, maar TIENERYOGA biedt jonge mensen een mogelijkheid om yoga te beoefenen speciaal voor hén. Tieneryoga is dynamisch! Meedoen met volwassenen is minder interessant en minder geschikt, fijner is het om met leeftijdsgenoten te werken in een prettige sfeer, zonder competitie en waar iedereen geaccepteerd wordt zoals hij of zij is.

Yoga voor peuters en kleuters

 • Voor kinderen van 2 tot 4-5  (in sessies, of aparte dagen, aangepast voor kinderopvang)
 • Als pedagogische studiedag (ook halve dagen)

Peuters ontdekken heel actief en bewegelijk de wereld. Naast de vele inspanningen en prikkels hebben ze ook ontspanning en rust nodig. Het zou dus vanzelfsprekend moeten zijn peuters ook ontspanning aan te bieden. Inspanning en ontspanning horen elkaar af te wisselen, dat brengt een peuter in balans.
Door yoga komen peuters meer in contact met zichzelf en hun innerlijke wereld. Dat maakt ze beter bestand tegen de – soms ingewikkelde – buitenwereld.
Behalve om het fysieke aspect, gaat yoga ook over de ademhaling, aanraking en de zintuigen. Hierdoor wordt de peuter in zijn hele wezen aangesproken. Alle mentale, emotionele en spirituele facetten komen aan bod.
Maar naast alle voordelen gaat het vooral ook om het plezier in het ontdekken en ervaren. Peuters vinden het heerlijk allerlei lichaamshoudingen te onderzoeken, met de adem te spelen of hun zintuigen te gebruiken. Daarom is yoga zo geschikt voor peuters.

Yoga uit een boekje

 • Voor kinderen van 5 tot 12 (in sessies of tijdens sportdagen)
 • Als pedagogische studiedag (ook halve dagen)
 • De deelnemers volgden al een basisvorming kinderyoga

Vanuit een prentenboek naar een yogasessie.

Prentenboeken zijn een heel waardevolle inspiratiebron om een yogasessie rond op te bouwen. Vanuit een aantal verschillende boeken gaan we op zoek naar hoe we de yoga-elementen een plaats kunnen geven.

(bang mannetje, de 4 gelukszoekers, licht uit, max en de toverstenen,…)

Workshop Labyrint

Werken met het labyrint als ritueel om iets te vieren, om iets af te sluiten, of om samen te beleven.  Deze workshop is bestemd voor kleinere groepen. We kunnen samen het labyrint leggen of we bezoeken een permanent labyrint. Kan als intiem gebeuren maar evengoed als onderdeel van een dagtocht of verrassingsreis. 

Gevoelswinkelen

Kom gezellig met je collega's of vrienden de gevoelenswinkel ontdekken op afspraak. We ontvangen jullie graag op een moment dat het voor jullie past. 

Kinderyoga: avontuurlijk ont-moeten

 • Voor kinderen van 5 tot 12 (in sessies of tijdens sportdagen)
 • Als pedagogische studiedag (ook halve dagen)
 • Sinds 2009 als opleiding voor wie zich verdiepen wil in kinderyoga

 

Yoga biedt een tegenwicht aan de overvolle gedachtewereld en aan al die dingen die moeten.

Kinderen staan voortdurend onder druk en yoga kan hen helpen deze indrukken te verwerken. Het is een weg om tot harmonie, inzicht en balans te komen. Om gedachten onder controle te houden en onnodige lichaamsspanningen los te laten.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is kinderyoga niet zomaar “stilzitten”.Door de oefeningen in spelvorm te doen en met thema’s te werken sluit het geheel aan bij de belevingswereld van de kinderen.

Deze vorming is voor iedere volwassene die op een speelse manier meer wil ontdekken over kinderyoga. Je kunt zelf ervaren en ontdekken wat kinderyoga met je doet. Durf je de uitdaging aan om rond te sluipen als een tijger en je fantasie de vrije loop te laten gaan in de magische wereld van het kind?

ZO-o yoga

 • Voor kinderen van 3 tot 12 (in sessies of tijdens sportdagen)
 • Als pedagogische studiedag (ook halve dagen)

Kennismaken met heel wat dierenhoudingen om via deze weg een yogasessie aantrekkelijk, speels en creatief te maken

Yogi’s trokken zich terug in de wildernis om in afzondering te mediteren; ze merkten op hoe dieren bewogen, in actie kwamen en zich ontspanden. De yogi’s deden dit na en maakten er oefeningen van. Door die regelmatig te doen, zo ontdekten ze dat ze meer energie kregen, dat hun lichaam soepeler werd en dat ze zich beter konden concentreren.

In deze werkwinkel maken we kennis met heel wat lichaamshoudingen gebaseerd op dierenhoudingen. Een bezoek aan de Zoo

RUST EN ONTSPANNING met spelletjes

 • Voor kinderen van 3 tot !/12 (in sessies of tijdens sportdagen)
 • Als pedagogische studiedag (ook halve dagen)

 

Ontspanningsspelletjes voor de opvang. Kinderen van 3 - 8 jaar doen ontzettend veel nieuwe indrukken op die ze alleen kunnen verwerken als er regelmatig momenten van rust worden ingebouwd.

Via spel kan je kinderen leren om bewust te worden van hun eigen mogelijkheden. Door het samen ervaren kan je het evenwicht en de harmonie binnen de groep positief beïnvloeden;

Om geestelijk en lichamelijk gezond te blijven is het belangrijk om voldoende rust en ontspanningsmomenten te hebben; via ‘stilte’ en innerlijke rust kom je tot concentratie.

Kinderen hebben een grote behoefte aan bewegen. Door gebruik te maken van spelelementen kom je aan die behoeften tegemoet.

Coöperatief spel

 • Voor 8 tot 16 jarigen
 • Aangepast programma voor school en opvang
 • Inspirerend voor jeugdvereniging

De nadruk bij deze spel- en bewegingsvormen ligt op:
- deelname door alle deelnemers
- samenwerking en het bereiken van een gemeenschappelijk doel
- rekening houden met elkaar en acceptatie van elkaars mogelijkheden en onmogelijkheden
- plezier beleven aan het samen uitvoeren.

Er bestaat een klassiek Chinees verhaal over de kracht van samenwerking. Het gaat als volgt: “Een oude man met tien zonen riep hen bij elkaar vlak voordat hij zou sterven. Hij nam tien eetstokjes en vroeg aan elk van de tien jongens om één stokje door te breken. Dit deden ze met groot gemak. Opnieuw nam de man tien stokjes, maar deze keer bundelde hij de stokjes samen. Hierna vroeg hij aan iedere zoon om de stokjes te breken. Geen van hen kon de bij elkaar gebonden stokjes breken, hoe hard ze het ook probeerden. De wijze oude man sprak toen: “Elk van jullie is als een eetstokje. Éen is gemakkelijk te breken…maar als jullie je verenigen en samenwerken dan is jullie kracht zo groot dat je niet gemakkelijk zult breken…!”

Kinderyoga opleiding

Tijdens deze tiendaagse training bieden we je kennis en inspiratie om op een enthousiaste en liefdevolle manier kinderen te begeleiden met yogatechnieken.

Spelend, bewegend en ontmoetend leren we kinderen hun eigen kracht, balans, zelfvertrouwen, flexibel zijn en focus te ontdekken of terugvinden. Met het achtvoudige yogapad als basis nemen fantasierijke avonturen je mee naar de belevingswereld van het kind. Naast de traditionele yogahoudingen maken we ook gebruik van massage, meditatie, dans, visualisatie, spel.

Voor de kinderyoga training hoef je geen yoga achtergrond te hebben. We verwachten enkel dat je werken met kinderen boeiend vindt en dat je ook het kind in jou de ruimte geeft om zich te laten zien. Durf jij het aan om de magische wereld van het kind te ontdekken?

Heb je weinig of geen ervaring met yoga dan raden we je wel aan om yogalessen te volgen bij jou in de buurt.

De training is heel praktisch opgesteld. We gaan er vanuit dat het zelf ervaren van wat de oefeningen met je doen je het meeste bijblijven en motiveren. Het is onze doelstelling dat je na het volgen van de opleiding zelfstandig lessen kan samenstellen en kinderen kan begeleiden tijdens groepslessen of individueel; we stimuleren hierbij het ontwikkelen van je eigen stijl.

Om de tiendaagse af te ronden stel je een eindopdracht voor aan de groep. Daarna ontvang je een attest van deelname. De training wordt ondersteund met een cursusmap en in de gevoelenswinkel kan je boeken en  cd’s verkrijgen.

Na de opleiding worden er terugkomdagen aangeboden en doorheen het jaar zijn er workshops gericht op de kinderyoga zodat je je verder kan bekwamen en ervaringen kan uitwisselen met collega-begeleiders.

NATUUR-lijk beleven

 • Voor alle leeftijden vanaf 6 jaar
 • Aangepast programma voor school en opvang
 • Groepssessies of individueel bij amba-amba

 

Ontdek hoe inspirerend de natuur kan zijn...In de natuur brengen we ons denken even tot rust.

Ik neem jullie graag mee op pad om hart en hoofd af te stemmen op de schoonheid van de natuur. Via directe natuurervaringen wekt ik graag jullie verwondering op voor de natuur. Deze verwondering gaan we ook inzetten om ons bewust te worden van onze mogelijkheden en ons denken, voelen in harmonie te brengen. Door het samen delen van de ervaring versterken we de groepsverbinding.  Deze buitenworkshop is speels maar ook diepgaand en bestemd voor iedereen die zich dichter bij de natuur wil voelen.

Gezellig SAMEN-Spel

 • Voor alle leeftijden, spelen vanaf 4 jaar
 • Aangepast programma voor scholen en opvang
 • Groepsactiviteit voor een avondje, een namiddag of tijdens verjaardagsfeestjes
 • Mogelijkheid tot aankoop van de spellen

Bij Coöperatieve gezelschapspelen staat samenwerking centraal. We spelen mét elkaar en niet tegen elkaar. Samen leren we overleggen, rekening houden met elkaar én beslissingen nemen. We versterken ons gevoel van eigenwaarde. Iedereen hoort erbij. Sessie met een meerwaarde voor wie zich willen sterken in assertiviteit

Baby yoga en peuteryoga

 • voor ouder en kind
 • voor onthaalouders
 • iedereen zorgt zelf voor een babypop met een zacht lichaam van minstens 35 cm groot

Yoga voor kind en ouders is inderdaad heel zinvol: het verbetert de ‘communicatie’ tussen kind en ouder. Als de baby zich goed voelt, wisselt hij dat gevoel uit met de ouders, zo voedt hij het’ goed voelen van de ouders’ en dat stralen ze uit naar de omgeving. Het is een proces van geven en nemen, geen yoga voor de baby, maar met de baby. In onze Westerse samenleving leven de kinderen hun eerst levensjaren erg ‘vastgebonden’ (maxi cosi, autostoel,…) door met het kind yoga te doen, krijgt het kind de kans terug om zijn lichaam te gebruiken én leert het te vertrouwen op z’n eigen veerkracht. Én net dat is wat we nodig hebben in ons leven.

Workshop Bamboestiek

 • bamboestiek workshops op maat voor elke gelegenheid.
 • huur of aankoop van het nodige materiaal: prijs altijd inclusief introductieworkshop... omdat we er vanuit amba-amba voor gekozen hebben om niet zomaar een uitleendienst van ‘stokken en rekkers’ te worden. Zo kunnen we een stukje diepergaande visie en beleving van het bouwproces doorgeven. ‘Stokken en rekkers’ zijn 'overal' verkrijgbaar en op deze manier blijven we trouw aan onze yoga-grondgedachte: verbinding...
 • 60m² nodig, hoog plafond.

Je hebt een punt.

Over centeren en in je centrum komen

 

En spelen… als een kind vanuit je innerlijke middelpunt.

Waar er vroeger veel rustmomenten waren, waarop je als kind even in de stilte was, worden deze momenten nu al snel opgevuld met tv, pc en activiteiten. Kinderen raken gewend aan instant bevrediging.

Het lijkt alsof vervelen niet meer mag. Maar net tijdens die stille momenten komt de geest tot rust…Cirkels zijn magisch. De uiterlijke ordening van een cirkel helpt ons innerlijke orde te scheppen. De cirkel nodigt uit om volledig betrokken te zijn bij wat je doet (mindfulness) en geeft dankzij de cirkelrand een veilige begrenzing.

Tijdens deze sessie gaan we rond het midden cirkelen. Om orde te scheppen, in rust in het midden te komen en zo ons evenwicht te herstellen. Een doe-, ervaar- en ontdeksessie rond mandala’s en labyrinten

Playfulness Yoga

Wil je met je gezin, je familie, je vriendengroep werken aan stevige verbinding? Dan halen we de stokken en de elastieken boven en kunnen we samen bamboestieken.

'Red Boel'Energizers, energie in balans

Soms is de fut er even uit, soms ‘loopt het over’, soms is ‘samen’ zo moeilijk ... dan wordt het tijd voor ‘Red Boel’ Energizers: energizers om de ‘boel te redden’.

Het lijken enkel maar bewegingstussendoortjes maar als ze bewust worden ingezet, dan hebben ze een krachtige, magische werking. Energizers peppen je op, laten je energie stromen en vermoeidheid verdwijnen. Je alertheid vergroot en concentreren lukt beter. Je ervaart een gaatje in de tijd.

Voor deze sessie werden oefeningen geselecteerd om individueel te doen in de klas, zonder extra materiaal.

 

VOORDRACHT: Kinderyoga

Al meer dan 10 jaar biedt amba-amba kinderyoga aan en toch blijven we steeds dezelfde misverstanden horen.  Voor kinderyoga moet je goed stil kunnen zitten én je moet je been in je nek kunnen leggen.  Yoga is voor mietjes, van yoga ga je zweven. Of: ‘Mij ga je niet wijsmaken dat je door een aap na te doen, een klas kan stilkrijgen’ …

En toch… hoe verklaar je dan dat kinderen doorslapen? Weer goed naar het toilet kunnen? Vrolijker door het leven stappen? Zich beter kunnen concentreren? Niet meer van plan zijn om te stoppen met yoga? Tijdens deze voordracht scheppen we graag duidelijkheid.  Zodat jij een helder beeld krijgt van wat kinderyoga kan betekenen voor jouw kind/tiener en je gezin. Want yoga gaat om eenheid en verbinding en wie heeft geen nood aan een gezin in balans?